Koninklijke Militaire School

Kazernelaan, Weert, ,Netherlands
Koninklijke Militaire School Koninklijke Militaire School is one of the popular School located in Kazernelaan ,Weert listed under School in Weert ,

Contact Details & Working Hours

More about Koninklijke Militaire School

De opleiding tot Sergeant/Wachtmeester

Dit is de Initiële Vorming Onderofficieren (IVO), deze bestaat uit de volgende modules:





Baretembleem van de KMS IVO1 t.b.v. de basismilitaire vaardigheden en kennismaking met leidinggeven binnen de Landmacht. Deze module moet alleen doorlopen te worden door mensen die direct uit de burgermaatschappij solliciteren naar de KMS. Aan het einde van de IVO1 moeten er Proeven van Bekwaamheid afgelegd worden.
IVO2 bestaat uit een vervolg op basismilitaire vaardigheden, kennismaking met basis groepstaken en de twee belangrijkste onderwerpen: EIB (Elementaire Instructie Bekwaamheid) en Cotra (commandovoerings en troepenaansturing). Bij aanvang van deze module stromen de soldaten en korporaals met dienstervaring dus in.
IVO3 is de module waar verder gegaan wordt op o.a. de basisgroepstaken, gespreks- en begeleidingstechnieken, EIB en uiteraard Cotra. In deze module wordt het fysiek ook steeds zwaarder. Laatste oefening in deze module is een Exfiltratie. In deze module moet de Aspirant Onderofficier (AO) zich bewijzen in alle competenties. Een onvoldoende betekent geen toelating tot IVO4.
IVO4 is eigenlijk de proeve van bekwaamheid voor de gehele opleiding. Hierin wordt elke AO getoetst op zijn kunnen. Na behalen van deze module wordt de AO bevorderd tot Sergeant titulair of Wachtmeester titulair).
Vaktechnische opleiding (VTO); de opleiding specifiek voor het wapen- of dienstvak waarvoor de AO bestemd is. Na deze opleiding wordt de AO Sergeant of Wachtmeester effectief.

De vaktechnische opleiding duurt tussen de 6 maanden en de 4 jaar. Dit alles gelang het wapen- of dienstvak richting die men kiest.

[bewerken] Opleiding tot Leidinggevend Korporaal (OLK)

Om leidinggevend Korporaal te worden bestaat sinds enige jaren de OLK. Deze wordt ook dzv de KMS gegeven. Hierin worden de vaardigheden en kennis op het gebied van Cotra en EIB geïnstrueerd en getraind. Deze opleiding en voldoende dienst ervaring kan vrijstelling geven voor de modules 1 en 2.

[bewerken] Verdere Vormingen (VEVO)

Ook voor ervaren onderofficieren worden er opleidingen gegeven. Primaire Vorming (PV) t.b.v. de Sergeanten/Wachtmeesters der eerste klasse. Secundaire Vorming (SV) t.b.v. de Sergeant-majoors/Opperwachtmeesters Cursus Bijscholing Onderofficieren (CBO) t.b.v. oudere onderofficieren te volgen ca. 10 jaar na de SV. Tertiaire Vorming (TV) t.b.v. Adjudanten die Stafadjudant gaan worden.

[bewerken] School voor Leiderschaps en Opleidingskunde (SLO)

Veel aanvullende cursussen worden hier gegeven, 75% t.b.v. Onderofficieren.

[bewerken] Mogelijke sluiting van de kazerne

Eind mei 2011 maakte het Ministerie van Defensie bekend de Van Hornekazerne wegens bezuinigingen te willen sluiten. De KMS is sinds 1951 in deze kazerne gevestigd. In 1973 bood de burgerij van Weert een vaandel aan de KMS aan als dank voor de goede onderlinge verhouding. In 2002 verhuisde scholengemeenschap Het College waarna de kazerne uitgebreid kon worden. Dit is nog niet daadwerkelijk gedaan. Sinds 2006 is ook het museum Regiment Limburgse Jagers op de kazerne gehuisvest. Tegen de sluiting van deze laatste kazerne in Limburg hebben de gemeenteraad en burgemeester Dijkstra bezwaar aangetekend. Minister Hillen van Defensie wil de school verhuizen naar Ermelo. Naast militairen werken er ongeveer honderd burgers op de kazerne in Weert.

Inmiddels verhuisd naar Ermelo

Map of Koninklijke Militaire School